Gent de Port

Gent de Port. Barcelona 1980
de Xavier Martí Alavedra http://fotostratos.blogspot.com.es/
del 25 de maig al 5 de juliol
Inauguració: dissabte 25 de maig a les 21.30 h a la Sala golfes
Visita guiada : dijous 13 de Juny a les 18 h
A recepció es pot trobar el llibre: Una visió del Port. Barcelona 1980

© Martialavedra

L’exposició Gent de Port. Barcelona 1980 és una part de l’obra fotogràfica de Xavier Martí Alavedra que mostra com era el Port de Barcelona abans de la transformació realitzada arran dels Jocs Olímpics de 1992, ara fa uns 30 anys.

Des d’una perspectiva humanista, el projecte Gent de Port, Barcelona 1980 retrata el component humà al port i l’ús que la gent en feia fa tres dècades, tant per a oci com professionalment. Des de passejades a la vora del mar, fins a pujar a Les Golondrines o  transportar mercaderies.

La mostra es compon d’un total de 32 fotografies de Xavier Martí Alavedra, realitzades entre els anys 1981 i 1983. Es basen en tres temàtiques generals: l’oci, el treball i els retrats. Totes sobre els usos que les persones feien del port en aquell temps. El resultat reflecteix l’inexorable pas del temps, tant pel canvi d’aquests usos com de les infraestructures. Edificis que han desaparegut o espais que han estat del tot renovats fins al punt que, de vegades, pot ser difícil identificar-los.  

Sobre l’autor

Xavier Martí Alavedra

(Barcelona, 1956) combina la seva activitat professional com a fotògraf amb la docència fotogràfica. Treballa com a fotògraf freelance per a diversos mitjans, realitza treballs de fotografia documental, industrial i serveis corporatius. Manté un extens arxiu fotogràfic i treballa com a redactor de premsa tècnica i especialitzada. Actualment part de la seva obra es conservada en diverses institucions culturals nacionals i internacionals.
 
Entre les seves experiències professionals destaquen funcions com director de l’agència fotogràfica Vision Agency i professor al Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB), on va estudiar la professió. També va obtenir la titulació de tècnic especialista en imatge fotogràfica a l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) el 1980. Va  exercir com a professor al CIFB l’any 1983 i ha exercit com a docent a diversos centres especialitzats, activitat que realitza paral·lelament amb altres labors professionals, com ara mostres, exposicions, organització de jornades i mostres de fotografia, periodisme fotogràfic, redacció d’articles.
 
 Tan l’exposició Gent de port, com el llibre Una visió del Port, Barcelona 1980, editat per The Private Spacehan estat guardonades amb el Premi especial del patrimoni Bonaplata 2012 atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Indutrial de Catalunya. En aquests moments es pot veure un dels seus projectes individuals, l’exposició “Barcelona, Catalunya i Espanya” al festival fotogràfic internacional d’Alessandria, Itàlia, fins l’octubre de 2013.
 
Sobre el llibre

 

El llibre Una Visió del Port. Barcelona 1980, ha estat patrocinat per The Private Space que ha cregut en el projecte de  Xavier Martí Alavedra, i neix de la voluntat de l’autor de recuperar del seu arxiu fotogràfic un treball inèdit sobre al port de Barcelona durant la dècada dels vuitanta. L’autor ens revela una sèrie d’espais que poden ser reconeguts, ja que encara ara romanen en el paisatge portuari actual i, altres, que simplement han quedat en el passat del front marítim de la ciutat, el qual ha anat canviant segons les necessitats socioeconòmiques dels darrers trenta anys. El llibre es concep com a una memòria fotogràfica personal que té la intenció d’oferir un testimoni de com era el port de Barcelona en un moment de transformació de la ciutat després de quatre dècades de règim franquista.
Una Visió del Port. Barcelona 1980. editat per The Private Space compta amb la col·laboració de Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador d’art, i de Roger Marcet i Barbé, director general del Museu Marítim de Barcelona, que n’han escrit el pròleg i la presentació de llibre respectivament. En el seu interior, i per tal d’introduir la temàtica de cada grup de fotografies, s’hi troben els textos d’Enric Garcia Domingo,  cap del Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim de Barcelona, així com de Salvador Rodés Moreno, crític especialitzat en fotografia, Mercè Tatjer i Mir, doctora de Geografia i catedràtica de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. Cada text aporta diferents perspectives sobre el Port de Barcelona i el treball fotogràfic de Martí Alavedra.
 
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: