Exposició fotogràfica “La Picnolepsia de Tshombé” de Gloria Oyarzabal

“La Picnolepsia de Tshombé” de Gloria Oyarzabal
Del 25 de gener al 3 de març de 2018 // SALA CAVA

El projecte fotogràfic individual, guanyador del 14è Fòrum Fotogràfic Can Basté 2016, fa una ullada a la Història per comprendre les conseqüències que tenen en el món contemporani els successos ocorreguts fa dècades. La narració arrenca als anys seixanta, quan es van desenvolupar els processos de descolonització del continent africà, amb la misteriosa desaparició d’un home clau en la història del Congo i ens porta fins a l’actual fenomen de la immigració africana. El conjunt d’imatges, documents i textos estableixen fils i metàfores que connecten el present amb el passat recent i ens fan reflexionar sobre la desigual i complexa relació establerta entre Europa i Àfrica, més aviat, entre els europeus i els africans.

Imagen promo La picnolepsia

Picnolèpsia és un terme utilitzat per Paul Virilio a “L’Estètica de la Desaparició” que pot definir-se com una crisi d’absència, un “petit-mal”, uns breus episodis d’alteració de l’estat de consciència. El temps de la nostra existència transcorre en instants que flueixen linealment sense interrupció, però el “petit-mal” produeix talls i el subjecte queda sostret d’aquesta continuïtat.

Moïse Tshombé va ser el líder secessionista de Katanga, una regió del Congo immensament rica en cobalt, urani, or, diamants, coure i estany. Acusat del cruel assassinat de Patrice Lumumba (líder anticolonialista democràticament elegit com a primer president del Congo), es va exiliar el 1963 a l’Espanya de Franco on, quatre anys després, va ser segrestat en un complot internacional encara per resoldre i va acabar els seus dies el 1969 després de dos anys d’internament en un camp militar a Algèria.

 

RECULL D’IMATGES DE LA INAUGURACIÓ // Dijous 25 de gener de 2018

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: