“Les Filles de Durga” d’Eva Parey

dsc_15611

VESTÍBUL // Can Basté
VISITA GUIADA: Divendres 16 de setembre a les 19h (No cal inscripció prèvia)

 

A Mumbai, la terra dels somnis, milions d’homes i dones procedents de les zones rurals proven d’iniciar una segona vida. Es coneix com la mina d’or i allotja el 60 % de la població a slums, barris improvisats de barraques que creixen a l’ombra de grans edificis. A Mumbai tot és possible, fins i tot per a les dones. A l’Índia, la dona neix condicionada pels dictàmens socials d’una societat patriarcal, però aquí pot sortir del model convencional i aspirar a una vida independent.

Si a l’Índia ser dona és complicat, viure sense marit és un desafiament. Gresol d’alguns somnis complerts i altres de trencats, Mumbai aglutina l’antítesi de la tradició indostànica. Per entendre la situació d’aquestes dones, cal conèixer el paisatge de la societat mumbaikar: treballadors i treballadores immigrants infatigables, habitacions petites de lloguer a slums, alcoholisme, drogues, violència de gènere, menors desprotegits… Però també cal saber que la taxa d’atur no supera el 5 %, que gairebé treballa la totalitat d’homes i dones encara que una part important ho fa en treball no reglat.

Les dones a Mumbai poden esdevenir el pilar familiar o l’única font d’ingressos econòmics quan el consort és absent i això pot suposar la renúncia a la cura de la seva descendència. Per això han aparegut grups i associacions que acullen nenes òrfenes o desemparades, quan falta la figura paterna o la mare no les pot atendre. El seu lema és Educar una nena és educar tota una família.

Les filles de Durga és una amalgama del coratge de les dones en diverses situacions, una al·legoria de la força que posseeix la deessa guerrera Durga, coneguda com la invencible. El treball fotogràfic recull el testimoni de diverses dones que viuen de manera independent perquè la vida els ha imposat aquesta situació, que han optat que fos així o que desitjarien tenir més control a les seves vides. També inclou la mirada de noies joves que aspiren il·lusionades a un canvi del seu destí. Tot en un mateix escenari: el Mumbai de Bollywood , el paradigma de la terra dels somnis.

 

EVA PAREY

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: